Faster är världens goaste enligt Liam
Vi har även haft svärmor och faster här nästan hela dagen och ätit lunch och semla. Det har varit en toppen mysig dag helt enkelt.
Semla är ju för gott, det tyckte i alla fall lille herr Johansson
Anledningen till att jag bloggar idag är för att ge er receptet på brödet jag gjorde idag. Det var verkligen supersmaskigt, luftigt och rätt så nyttigt, eller inte.
Hellens frallor (Ni kan även döpa om dessa till något annat om ni nu
vill=)) 225 grader 10 min
3 dl: havregryn
5 dl: vatten
1 tsk: salt (kan hoppa över detta om ni vill)
150 gram: smör (här kom fettbomben)
Koka upp havregryn, vatten, salt och smör till en gröt.
1 dl: linfröm
5 dl: mjölk
1 dl: baksirap
Blanda även detta i gröten. Låt det svalna till fingervärme.
50 gram: jäst (ett paket alltså)
? dl: vetemjöl
Smula jästen i en bunke, blanda väl med grötmixen.
Mjöla lagom, det ska vara rätt klibbigt. Låt jäsa i 45 minuter.
Så här klibbig ska den se ut när den jäst klart (ni ser kanske att hela degen fastnat i bunken, gör ingenting gott folk)
Mjöla inte för mycket, brödet blir stabbigt och inte lika gott. Låt det vara lite klibbigt under hela baket.
Forma till bollar genom att platta ut en degklump, sätt därefter ett glas över och gör cirklar i brödet. Det gör inget att brödet fastnar lite i bordet. Lägg dom på bakplåtspapper och låt dom jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Grädda dom och låt hela huset fyllas med doften av nybakat bröd.
Nu hoppas jag att detta kommer att smaka gott, prova.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar